Check hier de veelgestelde vragen over de het Compensatieprotest van 5 februari
Tot 2015 kregen studenten een basisbeurs. Vanaf studiejaar 2023-2024 krijgt de nieuwe generatie studenten ook een basisbeurs. Voor de compensatie van de generatie studenten die tussen 2015 en 2023 heeft gestudeerd, wordt maar 1 miljard uitgetrokken. Dit komt uit op zo'n 1000-2000 euro per student, terwijl studenten met een basisbeurs recht zouden hebben gehad op 6,000-18,000 euro. We laten ons daar niet mee afschepen. Daarom komen wij in actie!
Wij vallen als enige generatie buiten de boot, omdat wij geen basisbeurs hebben ontvangen. En dat is nogal een verschil bij de start van je leven, laat staan als je probeert een woning te bemachtigen. Wij willen dezelfde kansen krijgen als de studentengeneratie voor én na ons. Daarom eisen wij een gelijke behandeling en vragen we aan compensatie terug wat wij in het oude stelsel zijn misgelopen. Dat geldt voor iedereen, ongeacht hoe hoog je lening is. Want als je je blauw hebt gewerkt om niet te hoeven lenen, of je een lening hebt lopen bij je familie, heb je net zo goed recht op compensatie.
Vanwege Corona is het voor ons noodzakelijk om te weten hoeveel studenten meedoen aan het protest, zodat we adequate maatregelen kunnen treffen. Daarom drukken wij iedereen op het hart zich aan te melden.
Wij vinden dat alle studenten die tijdens het leenstelsel hebben gestudeerd gecompenseerd moeten worden. Ook de studenten die:
De generaties vóór en ná jou krijgen het bedrag namelijk ook en hoeven daarvoor ook niet te laten zien dat ze anders zouden lenen.
Het protest start op het Museumplein waar we drie kwartier knallen met bijdragen van onder andere Mert Kumru, Maria Toko en Tahrim Ramdjan en natuurlijk onze eigen activisten. Daarnaast willen we iemand - hopelijk alsnog minister Kaag van Financiën - het vuur aan de schenen leggen. Daarna lopen we een route van ruim een uur. De specifieke route kun je hier vinden.
We zorgen ervoor dat je ook een verkorte versie van de route kunt lopen. Lees hiervoor verder onder het kopje toegankelijkheid.
Het protest begint om 13:00, we verwachten dat het tussen 15:00-15:30 is afgelopen. Kleed je warm aan, de tijd dat je stilstaat is het koud.
Helaas zijn we nog steeds niet van corona af. Om het compensatieprotest zo veilig mogelijk te laten verlopen willen we iedereen verzoeken om afstand te houden en een mondkapje te dragen. Er zullen ook mensen van de organisatie rondlopen die hierop toezien.
Leden van FNV kunnen (indien nodig) een gratis treinkaartje aanvragen. Gelijk lid worden om een kaartje aan te vragen is toegestaan. Als student ben je al lid voor €25 per jaar (€2,08 per maand).
Bovendien maak je met je lidmaatschap onze boodschap sterker. Namens hoe meer studenten wij kunnen spreken, hoe beter we jouw belangen kunnen vertegenwoordigen. Meer informatie over het lidmaatschap en over hoe je je kunt inschrijven vind je hier.
Wij nodigen iedereen uit om bij dit protest aan te sluiten. Om het protest zo toegankelijk mogelijk te maken hebben we vooraan bij het podium een vak gecreëerd waar mensen in een rolstoel kunnen zitten. Daar zullen we ook stoelen neerzetten voor mensen die ze nodig hebben. Een vrijwilliger zal erop toezien dat de zitplekken daadwerkelijk beschikbaar zijn voor mensen die dit nodig hebben. Bij het podium is ook ruimte voor mensen die de gebarentolk moeten kunnen zien.
Het podium staat op het gras. Als je niet over het gras kunt, kun je bij het podium komen door de verharde voetpaden te volgen en voor het laatste stuk gebruik te maken van de rolstoelplaten.
Toiletten
Daarnaast is er ook een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig op het Museumplein. Langs de route kun je gebruikmaken van een aantal openbare toiletten. Via de Hoge Nood-app kun je zien welke toiletten dat zijn. Een aantal rolstoeltoegankelijke toiletten langs de route zijn:
Route
De route is 3.9 km. Vooraan op de mars rijdt een geluidswagen, waardoor we de gehele route op de openbare weg lopen. Heb je tijdens de mars assistentie nodig? Er zijn vrijwilligers aanwezig die met je mee kunnen lopen. Wil je daar gebruik van maken? Stuur dan een mailtje naar toegankelijkheid@lsvb.nl.
Je kunt er ook voor kiezen om een verkorte versie van de route te lopen en te wachten op het Museumplein tot de mars terug is. Daar zal rond 15:00 een kort eindprogramma plaatsvinden. Je kunt de route op een aantal punten verkorten, bijvoorbeeld door op de kruising van van de Weteringsschans en Vijzelgracht om te draaien of ter hoogte van de Prinsengracht af te slaan. Let op: als je de route verkort kun je waarschijnlijk niet over de rijweg. Houd dus rekening met (smalle) stoepen en drempels. De volledige route vind je hier.
Openbaar vervoer
Je kunt het Museumplein bereiken via station Amsterdam Centraal en station Amsterdam Zuid. De Noord-Zuidlijn is voor rolstoelgebruikers de meest toegankelijke route: via Amsterdam Zuid kun je met de metro naar halte Vijzelgracht of De Pijp. Vanaf daar is het ongeveer 850m naar het Museumplein.
De Noord-Zuidlijn is voor rolstoelgebruikers de meest toegankelijke optie. De stations Vijzelgracht en De Pijp zijn allebei ongeveer 850m van het Museumplein (de kop van de vijver achter het Rijksmuseum). Voor mensen die slecht ter been zijn en/of niet ver kunnen lopen is (een overstap op metrostation De Pijp via uitgang Ceintuurbaan op) tram 12 naar halte Museumplein een optie; de haltes en de trams zijn onvoldoende rolstoeltoegankelijk.
Wij zorgen voor de aanwezigheid van toiletten op het Museumplein. Er zal ook een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig zijn.
Langs de route van de mars zijn een aantal openbare toiletten waar je gebruik van kunt maken. Via de Hoge Nood-app kun je zien welke toiletten dat zijn. Een aantal rolstoeltoegankelijke toiletten langs de route wordt geupdated n.a.v. de route.
Wat jammer! Als je er niet bij kunt zijn, houd dan onze socials in de gaten voor de livestream.
Dat kan zeker! Je kunt je als organisatie aanmelden via deze pagina.
Hoe meer mensen aanwezig zijn op 5 februari, des te sterker onze boodschap. Deel daarom het compensatieprotest met al je vrienden, huisgenoten en studiegenoten en zorg ervoor dat zij zich ook aanmelden! Als we niet in actie komen, dan gaat dit ook niet veranderen, dus neem zo veel mogelijk mensen mee. Dit kun je doen om te helpen het protest een succes te maken: